De Molenwiek Dalton, Haarlem

Transformatie van een jaren ’70 basisschool, Winnaar Lieven de Keypenning 2019

De Molenwiek in de Schalkwijk in Haarlem is in 1975 door Wiek Röling ontworpen en maakt deel uit van de paviljoen-scholen die in de jaren ‘60 en ‘70 werden gebouwd. De kwaliteit van de Molenwiek is te vinden in de ontspannen en heldere organisatie, de ligging aan het park, de brede gangen en de prachtige aula in het hart van het gebouw. Het gebouw was verouderd en in slechte energetische staat, het had geen duidelijke entree, de gevels hadden weinig architectonische waarde en de aula was door een eerdere aanbouw gedegradeerd tot een inpandige ruimte.

lees meer

Het bestaande gebouw is gerenoveerd en aan twee kanten met nieuwbouw uitgebreid en heeft energetisch een enorme verbeterslag gekregen. Aan de straat heeft het gebouw een nieuwe entree met bibliotheek gekregen. In het park is het gebouw met een vijfkantige aanbouw rond een patio uitgebreid. Licht, overzicht en de verbinding tussen binnen en buiten staan centraal in het ontwerp. Nergens lopen gangen dood, grote vensters geven zicht op het park en de omgeving, de ruimtes vormen zich rondom de twee patio's en het auditorium ligt weer in het midden. Alle ruimtes en gangen zijn flexibel in gebruik: een belangrijke kwaliteit voor het Daltononderwijs. De trapeziumvormige lokalen hebben hoge ramen en een zo breed mogelijke gevel richting het park, om de natuur zoveel mogelijk te voelen in het gebouw.

De nieuwbouw is gemetseld in groengrijs en lichtgrijs beige stenen met bronzen kozijnen. De nieuwe entrees zijn gemetseld in geglazuurde mocca kleurige stenen. De bestaande gevels zijn licht gekeimd, de kozijnen zijn geschilderd en de paarse boeiborden zijn groengrijs gemaakt.

Schets Wiek Röling 1975
Schets Wiek Röling 1975
Molenwiek School, Haarlem
Opdrachtgever
Stichting Spaarnesant
Ontwerpend onderzoek op initiatief van
Stichting Mevrouw Meijer
Aannemer
Kern Bouw Groep B.V.
Installatie advies
Halmos Adviseurs
Bouwfysica en brandveiligheid
Sijperda-Hardy adviesbureau
Advies duurzaamheid
HilgersomDeen duurzaam
Fotografie
Peter Tijhuis
Locatie
Google Maps
ga naar boven