Nominated for the Amsterdam Architectural Prize 2011-2012



KOLENKIT

The restructuring of the Kolenkit neighbourhood emphasizes transition. It takes its inspiration from a different, lovely neighbourhood next to the Erasmuspark, where architectural detail is significant to experiencing the locale, and the street, and where the principle of clear transitions between building and public space, between private and public, is important. Andries Geerse’s urban plan provides for a prescribed ‘encroachment zone’, a private zone between the city and the interior, and where that transition is achieved via architecture and landscape. This transition has been applied to two apartment buildings which are part of an ensemble of six residential buildings; an outside area designed as one of the interior rooms in the apartments, a space that straddles the necessity of privacy, but which also wants to be a part of the street and the vista. To achieve this, the private outdoor spaces of each residence are clearly bound by a short, low-lying barrier and planter, sturdy parapets and an unusual ceiling, used as a means for design. The buildings primarily take part in an urban ensemble. The language of typologies and independent living for seniors are included within the unique structure and plasticity of the building.

50 Apartments mixed use elderly, disabled, family housing
Developer - VOF Kolenkitbuurt Zuid; Coordinating Architect - Wingender Hovenier Architecten bv; Design courtyard - DS landschapsarchitecten; Construction - BV Bouwadviesbureau Strackee; Status - Completed 2011; Photography - Luuk Kramer; Google Maps