Golvenstraat, Oostende, België

19 appartementen voor ouderen, sociale huur, Ondergrondse parkeergarage met 15 plaatsen Winnaar Winvorm Vlaanderen

In een woonbuurt in het Vlaamse Oostende nabij de kust staat woongebouw De Boeg met negentien appartementen voor ouderen. Het ademt de Noordzee met zijn grijsgroene gemetselde stenen binnen een frame van gewassen beton. Om het trapeziumvormige gebouw heen is ruimte; vanuit de omgeving kan er altijd langs worden gekeken. Als vanzelfsprekend voegt De Boeg zich in het stedenbouwkundige landschap en neemt het door zijn karakteristieke verschijningsvorm een eigen plek in de buurt in: stevig en helder naar de Elisabethlaan, fijner en bescheiden naar de woonbuurt aan de Golvenstraat.

lees meer

De situering van het gebouw, de compacte vorm en het gebruik van robuuste materialen leverde met gebruik van relatief weinig techniek een zo goed als klimaatneutraal en duurzaam gebouw op. Aan de bredere zuidzijde van het trapezium liggen de ruime en lichte woongedeeltes met inpandige grote balkons. De noordzijde herbergt de circulatiezones, de hoekwoningen hebben er de slaapvertrekken. Aan deze woonbuurtzijde komen de bewoners thuis in de gemeenschappelijke riante entree die ingericht is als ruimte voor ontmoeting met zitplekjes en ramen naar de straat om het contact met buiten optimaal te maken. Ook in de woningen zorgen de balkons op de zuidzijde en de ramen in de overige gevels die tot op de vloer lopen en voorzien zijn van Franse balkons voor contact met de omgeving. Het gebouw is daarmee tegelijkertijd stevig als intiem.

Opdrachtgever
Oostendse Haard
Samenwerkend bureau België
ABT Antwerpen
Constructie
B.V.B.A Stabitec
Installatie advies
Macobo
Aannemer
Vuylsteke-Eiffage NV
Landschapsarchitectuur
Marie-Laure Hoedemakers
Fotografie
Dennis De Smet
link
https://www.baunetz.de/meldungen/Meldungen-Sozialer_Wohnungsbau_in_Belgien_7260182.html
Locatie
Google Maps
ga naar boven