Spaarndammerhart, Amsterdam

Samen met Marcel Lok_Architect 78 houses and appartments, an underground parking garage, a collective court and garden Winnaar prijsvraag 2021

De begin twintigste-eeuwse Spaarndammerbuurt bestaat uit karakteristieke stedenbouwkundige ensembles uit de Amsterdamse Schoolperiode. De buurt is nog grotendeels intact, maar heeft in de tijd hier en daar littekens opgelopen die langzaamaan weer worden geheeld. Het wooncomplex op de locatie van de voormalige Spaarndammerschool dat korthtielens architecten in samenwerking met Marcel Lok Architects ontworpen heeft, is hier een voorbeeld van. De nieuwbouw is gebaseerd op de rijkdom van de Amsterdamse school traditie waarin architectuur, kunst en natuur samen gaan.

lees meer

Het hart is het collectieve groene hof dat passend in de buurt bereikbaar is door poorten die aansluiten op de informele routes in de buurt. Er zijn gemeenschappelijke tuinen waarin de bestaande grote bomen hergegroepeerd zijn waardoor er een riant groen uitzicht voor zowel de bewoners in de nieuwbouw als de bewoners in de bestaande aanliggende woningen is. Het project sluit aan bij het vooruitstrevende Rainproofbeleid van de gemeente Amsterdam. Groene daken vangen het regenwater op en er is zo min mogelijk verharding van de openbare ruimte. Bij hittestress zorgen het vele groen en de robuuste gevels voor verkoeling. De beplanting is afgestemd op voedselvoorziening voor de te verwachten stadsdieren zoals kleine zangvogels, vleermuizen en insecten. In de opstaande dakranden en gevels zitten de nestkasten voor kleine vogels, gierzwaluwen en vleermuizen.

poort van de Spaarndammerschool in 1975
1975
In samenwerking met
Marcel Lok_Architect
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed / Eigen Haard (sociale huur)
Landschapsontwerp
DS Landschapsarchitecten
Kunst
Martijn Sandberg
Projectassistentie kunst
Atelier Rinzema
Aannemer
Heijmans
Constructie
Strackee Bouwadviesbureau
Installatie advies
Fore Installatie Adviseurs B.V.
Advies klimaatadaptieve daken
Dakdokters
Advies brandveiligheid
Cauberg Huygen BV
Conceptontwikkelaar tender
Tenderboost
Locatie
Google Maps
ga naar boven